Shenzhen Super Bay, Shenzhen, China

Shenzhen Bay Super Headquarters Competition

Location: Shenzhen, China

Client: Shenzhen Bay Super Base

Associate Landscape Architect: Aura

Size: 32 hectares

Status: completed 2020

Masterplans

Situated at the intersection of the picturesque mountains and the extensive Shenzhen Bay, the small fishing village of Shenzhen has radically transformed over the course of 30 years into a thriving innovation metropolis. MSP’s vision for the Shenzhen Bay Super Headquarters Base returned to the memory of the fishing village, honoring this history through an adaption of the fishing net iconography, to transform the bay into a world-class, iconic landscape masterpiece that captures the imagination.

Spanning an area of 80 acres and featuring the largest free-form timber structure in the world, MSP’s design strategy envisions a two core system – the city core and cultural core. This system is linked by a green axis that connects to the larger environmental ecosystem of Shenzhen Bay and serves as a proactive network of climate mitigation, resiliency and defense.

On the south side of the masterplan, strands of coastal planting are proposed to serve as a barrier forest and protect the city against harsh winds, storm surges and flooding. At the other end, the landscape functions as a sustainable sponge city drainage system on an urban scale, designed to absorb and capture rainwater and utilize it to reduce floods.

Cast upon the central axis is a monumental iconic trellis, the Hypernet, which becomes a main structuring element that both connects spaces but also allows for diversity. Horizontally it organizes the central axis and base area into numerous unique environments, including sports fields, sculpture gardens, cafes, and outdoor rooms, while vertically it extends to create a series of sunken plazas and step terraces that connect community facilities, retail, and transportation nodes underground.

The Hypernet features wood and steel elements which twist, turn, and weave in a fluid manner emblematic of the opposing forces of its setting: the water of Shenzhen Bay and its majestic, undulating mountains. The structure provides a unique spatial experience, as planting can grow up through open-framed units and flowering vines can hang from its lattices. Integrated with translucent coverings, water mist mechanisms, and photovoltaic panels, the structure serves as both a shading and cooling device, protecting users from rainfall and weather events, and acting as a source of energy production.